top of page
  • Foto van schrijverShanna

Zaaien van de anthurium clarinervium \\Pt. 1


Ik hoop voor je dat je hier bent omdat je één van de lucky ones bent die de zaden bij het Urbanhuis te pakken heeft gekregen! Het is onwijs bijzonder de groei vanaf het begin mee te maken.


Maar goed, voordat het zover is, moet je wel even weten wat je nu moet doen. Geen paniek: het is niet moeilijk en ik help je op weg met de eerste stappen naar jouw nieuwe donkergroene liefde. Lees snel verder!

 

Wat je zaait… moet nu wortel schieten

De zaden van de anthurium vind je niet overal op webshops of in het tuincentrum. Dat komt omdat ze niet heel lang goed blijven: zodra je de bessen hebt gepeld, moet je ze meteen zaaien. Hoe eerder de zaden wortels schieten, hoe meer kans op succes. Als dit te lang duurt, gaan de zaadjes rotten.

Maar hoe weet je nu of je zaadje rot is?

Ik raad je aan af en toe in het zaadje te knijpen. Merk je dat ‘ie niet meer stevig voelt? Dan heb ik helaas slecht nieuws voor je… Je hebt er gelukkig twee gekregen. Stuur ons gerust een berichtje als we je moeten helpen. Dat vinden we alleen maar leuk om te doen!
 

AtMOSfeer: warm en vochtig

De zaden voelen zich het best bij een constante temperatuur van rond de 21 graden met een hoge luchtvochtigheid. In het biologisch afbreekbaar bakje vind je vochtig spagnummos met daarin jouw zaadjes. Dit helpt om een comfortabele couveuse te creëren met warme en vochtige lucht. Zie je wat kleine druppeltjes onder het deksel? Dat is een goed teken dat het mos nog genoeg vocht heeft.





Maar let op: dit is natuurlijk hét recept voor schimmels en bacteriën en dat is nu juist wat je níet wil. Om je te helpen heb ik het mos en de zaden al voor je ontsmet met waterstofperoxide. Wanneer je onder het mos wil gluren, kun je het beste eerst even je handen wassen. Zie je toch schimmel ontstaan? Schrik niet, want dit type (blauw/grijze) schimmel is over het algemeen niet slecht voor je. Maar echt lekker is het natuurlijk niet. ;-)


Om de schimmel verder te voorkomen, moet je zorgen voor verse lucht. Hiervoor zet je de bakjes elke drie of vier dagen een paar uurtjes open. Zorg ervoor dat het mos nooit volledig uitdroogt tijdens dit luchten. Het mos moet vochtig en luchtig aanvoelen, niet nat. Een plantenspuit werkt het best om gemakkelijk een klein beetje water te geven.

Heb je het gevoel dat je toch te veel water hebt gegeven? Zet dan je bakje wat langer open. Je kunt er eventueel een ventilator op richten om het sneller te laten drogen. Hou het dan wel in de gaten, want dat droogt dan heel snel.

 

Groeikick

Nadat je zo’n 2 weken lang al je liefde hebt geven, kun je het eerste worteltje zien. Nu mag je opgelucht ademhalen: de spannendste fase heb je gehad! De anthurium hoeft op dat moment haar voedingsstoffen niet meer uit het zaad te halen, maar gebruikt ze haar wortels. De groei van je anthurium gaat nu hard. Heeft ze een blaadje? Dan zit ze in de volgende fase en is nu een zaailing. Daarom heeft ze vanaf nu andere verzorging nodig.


In het volgende blog lees je wat je vanaf dan moet doen.



Clarinerviumclub

Wist je dat er een Instagramgroep is met alle anthurium-zaad-ouders? Hierin lees je regelmatig updates en ervaringen. Volg hiervoor Plant de Campagne of het Urbanhuis en stuur een DM. Dan voegen wij je zo snel mogelijk toe.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page