Je plant water geven volgens de regels
Ik hóór je denken na het lezen van de titel van dit blog: “Wacht eens even, Shan… Regels? Water geven is toch gewoon water geven? Hoe moeilijk kan het zijn, dan?!”
Want het klinkt misschien een beetje gek, maar er is een manier voor hoe je water geeft zoals jouw plant het fijn vindt. Het is niet moeilijk, maar wel een zaak van een levende of een... uhm... minder levende plant. Lees snel verder! Voordat het te laat is. ;-)
Kleur je kliko
Met de grootste precisie geef je getrouw elke week iedereen een scheutje water. Deze zorgende handeling heeft iets rustgevends. Maar plotseling zie je dat je geliefde plant toch bruine randjes krijgt, geel wordt, steeds slapper hangt of nog erger: ze laat haar bladeren vallen! Het ziet eruit alsof ze water nodig heeft, dus je geeft nog wat meer en meer, totdat… het te laat is.
Goed, beledigd zou je het niet noemen, maar je baalt er wel van. En hoewel de kleur groen van je kliko en de plant uitstekend met elkaar matchen, is dat natuurlijk niet hoe je jullie avontuur voor je zag. Gelukkig kun je met een aantal aanpassingen voorkomen dat je de volgende keer niet meer een klein kapitaal aan de recycling hoeft mee te geven.
Ga eens voor al je planten na: staat ze in een pot waar het water er weer onder uit kan lopen?
Het water dat je geeft, haal je hoogstwaarschijnlijk gewoon uit de kraan. Hoewel daar an sich niets mis mee is, omdat we in ons land gewoon goed kraanwater hebben, zit er op veel plaatsen ook wel veel kalk in het water. Een beetje kalk is goed, hoor. Maar over het algemeen zijn ze er niet zo'n fan van. Dus begin in ieder geval alvast met het geven van regenwater of gedemineraliseerd water. Dat laatste kun je gewoon bij je lokale drogisterij vinden.
Door een dichte bloempot, spoel je de grond niet volledig door met water en stapelen de afvalstoffen en dus ook de mineralen zich op. De plant kan dan geen voedingsstoffen meer opnemen. Geef je af en toe ook nog voeding? Goed bezig, maar I hate to break the message to you: helaas wordt de aarde dan nog zouter en verbranden de wortels.
Daarnaast raakt ook alle zuurstof in de grond op. Zoals bij elk levend wezen, heeft ook een plant zuurstof nodig om te leven. Door het broeierige klimaat, duurt het te lang voordat de aarde droog wordt. Slechte bacteriën krijgen zo de kans om de wortels te laten rotten. Dit gebeurt trouwens ook als je te váák water geeft!
Dus voor nu: boor een gat onderin je bloempot! Okee, okee… Dat is misschien wat te heftig voor nu, maar zorg er dan voor dat je een kwekerspotje regelt om je plant in over te zetten. Dat is zo’n plastic potje die om je planten heen zit als je ze koopt. Lekker duurzaam ook om dat te hergebruiken!
Volgende keer vertel ik je het verhaal van de bruinrandige tropische plant die op het nippertje is gered. ;-) Dan kan ik je vertellen hoe ik meteen al zag dat ‘ie in een dichte pot zat en hoe jij dat de volgende keer ook weet!