top of page
3CFD2D4D-091E-46F5-B53F-60B872511994_edited_edited.jpg

Over Shanna

HOE HET BEGON


Laat ik mezelf even voorstellen: mijn naam is Shanna, ik ben 31 jaar en ik woon naast Hilversum met mijn man Casper en de raarste maar schattigste hond ter wereld: Scarlett. Al mijn hele leven spelen planten een grote rol in mijn leven. Zo kweekte ik als jong meisje al aardbeien en worteltjes in de achtertuin. Al at ik ze veel te vroeg en onrijp op, maar laten we het erop houden dat geduld niet één van mijn talenten is. ;-)  


Nu heb ik een volkstuin en een kleine jungle in huis met zo'n 130 kamerplanten. Ook de voor- en achtertuin zijn mijn grote trots. Daar prijkt dan ook een succesvolle plantenbieb waar de inwoners van het dorp hun planten en stekjes komen ruilen.


Hoewel de liefde voor planten bij de vrouwen in mijn familie is doorgegeven, betekent dat helaas niet dat ik een magische plantenfluisteraar ben. Integendeel... 


STRESSVOLLE HOBBY

Toen ik zo'n 10 jaar geleden uit huis ging, begon mijn kamerplantenliefde langzaam te groeien. Het begon onschuldig met een vetplantje hier en daar, maar toen ik een 'grotemensenhuis' kreeg, voelde ik steeds meer de ruimte om grotere en bijzondere planten te houden.

Ik moet je wel wat opbiechten... Dit mag je aan niemand doorvertellen, maar voordat ik een beetje snapte wat ik moest doen om de 'plantencode' te kraken, heb ik toch wel wat groene vrienden naar de plantenhemel gestuurd. Ik begon mezelf af te vragen waarom ik nou niet gewoon koken of sporten als hobby had. 

Maar mijn motto is: zolang er groen in zit, doet 'ie 't nog. En toen ik steeds minder vaak de bladeren geler en slapper zag worden, ik daadwerkelijk bloemen in mijn pannenkoekplant kreeg (ja dat kan!) en de problemen begon te herkennen, wist ik dat ik op de goede weg was! De vreugde van een nieuw blad of bloemetje is ongekend. Als ik met mijn planten bezig ben, ervaar ik een enorme flow. Ik vergeet alles en iedereen om me heen en voel me helemaal zen.


Mijn grote zwakte is hangplanten. Aan een gordijnroede hangen verschillende bloempotten met zelfgeknoopte macraméhangers. Elke keer als ik weer mijn tuinpad op loop, word ik weer blij van het aanzicht. Ik wil niet opscheppen hoor, maar als mensen mijn huis binnenlopen en zeggen: "Wauw, wat gaaf!", maakt mijn hart een sprongetje. 

Dan weet ik: ik heb niet voor niets mijn bloeddruk verhoogd. Het was het allemaal waard!

CACTUS IN DE KLIKO

Zodra ik met iemand praat over wat ik doe, gebeuren er eigenlijk altijd twee dingen: 

1) Ik krijg de vraag hoe vaak per week ze hun plant moeten watergeven. 

2) Ik krijg een sneu verhaal over hoe ze 'zelfs een cactus' hebben vermoord. En dat ze alles wat ze aanraken doodgaat. 

Voordat ik reageer, zet ik voor de zekerheid een stapje achteruit, want je weet maar nooit wat ze met mij doen. En bovendien: ik weet niet wie ooit de wereld in heeft geslingerd dat cactussen makkelijk zijn, want dat is écht niet zo. Geef me een week en ik heb 'm verzopen. 


Afijn, ik moet ze dan eigenlijk het teleurstellende antwoord geven dat er geen vast rooster is voor het water geven van de planten. Dat hangt namelijk van een hele hoop factoren af: hoe groot is de plant, in wat voor pot zit 'ie, op welke standplaats... Dat soort dingen. 

De verhalen van mensen die met liefde een plant kochten, maar het helaas toch mis ging, vond ik sneu. Juist omdat ik weet hoe gaaf planten kunnen staan. Het maakt je interieur af en brengt alles bij elkaar. Dat ze nu nooit meer planten durven te kopen en denken dat ze het niet kunnen, vind ik heel erg zonde. Want met de juiste informatie, kom je al een heel eind! Maar helaas geeft niemand je die informatie wanneer je bij de kassa staat...

Ik weet zeker dat mensen kan helpen om dat gevoel te veranderen! Ik gun iedereen een huis mét planten, maar zonder dat je hyperventileert als je er alleen al aan denkt. Want zeg nou zelf, nadat je met veel liefde en aandacht je interieur bij elkaar hebt gepinterest, is een plant toch wel de finishing touch in je huis...


Of je nou een zelfbenoemd botanicus of een plantenmassamoordenaar bent... Dat maakt niet uit. Ik help je, met een Plant de Campagne! Hierin vind je stap voor stap, geheel hufterproof, wat je moet doen.

Neem snel contact met me op, voordat 'ie helemaal niet meer te redden is. ;-)

bottom of page